MEGFIGYELÉS, MEGISMERÉS, IRÁNYÍTÁS 2022.10.29

Visszakanyarodunk az ünnepekhez egy kis időre, mert jó néhány fontos információ rejtve maradt az írott cikkekben, amit egy szóbeli tanítás felszínre fog hozni. Ab Yahuah kegyelmével fogjuk elkezdeni, mert ez erőt és bizonyosságot adhat mindannyiunk számára a kedvező folytatáshoz. Emlékezzen csak mindenki a végtelen sok alkalomra, mikor az Ő nagylelkű hosszútűrése volt az egyetlen oka annak, hogy nem süllyedtünk el a gonoszság és sötétség feneketlen mélységében, ami a világ, melyben oly otthonosan éreztük magunkat

Ezsd 3:1 Mikor pedig eljöve a hetedik hónap, és Izrael fiai az ő városaikban [lakozának], felgyűle a nép egyenlőképpen Jeruzsálembe.
Ezsd 3:2 És fölkele Jésua, Jósádák fia, s az ő atyjafiai, a papok, és Zorobábel, Sealtiél fia s az ő atyjafiai, és megépíték Izrael Elohim-ének oltárát, hogy áldozzanak rajta égőáldozatokat, amint írva van Mózesnek, Elohim emberének törvényében.
Ezsd 3:3 És [erős] fundamentomra állíták fel az oltárt, mert félnek vala a földnek népétől, és áldozának rajta égőáldozatokat Yahuah-nak, reggeli és estveli égőáldozatokat.
Ezsd 3:4 És megülék a sátoros ünnepet, amint írva van, s [áldozának] égőáldozatot napról-napra szám és szokás szerint minden napit az ő napján.

Ezsd 3:8 Második esztendőben azután, hogy fölmenének Elohim házához Jeruzsálembe, a második hónapban megkezdték az építést Zorobábel, a Sealtiél fia és Jésua, a Jósádák fia és a többi atyjafiaik, a papok és léviták és mindnyájan, akik a fogságból visszajöttek vala Jeruzsálembe, és rendelék a lévitákat, akik húsz esztendősök vagy azon felül valának, Yahuah háza építésének vezetésére.
Ezsd 3:9 És előlálla Jésua, az ő fiai és atyjafiai, Kadmiél és fiai, a Júda fiai, egyenlőképpen, hogy vezérei legyenek Elohim házát építő munkásoknak, továbbá Hénádád fiai, fiaik és testvéreik, – [mind] léviták.
Ezsd 3:10 S midőn az építők letették Yahuah templomának alapkövét, [Jésua és Zorobábel] oda állaták a papokat öltözetükben kürtökkel, s a lévitákat, Ásáf fiait cimbalmokkal, hogy dicsérjék Yahuah-at, Izrael királyának, Dávidnak rendelete szerint.
Ezsd 3:11 És énekelének, dicsérvén Yahuah-at és hálát adván neki, mert jó, mert mindörökké van az ő irgalmassága H2617 ‫חֶסֶד‬ Izraelen! És mind az egész nép nagy fennszóval kiált vala, dicsérvén Yahuah-at, hogy Yahuah házának alapköve immáron letétetett!

Izrael szimbolizálja az Elohim-től, valamint az Ő Útjától újra és újra elforduló, makacs, romlott,
ostoba embert, akit az Ő mindörökké tartó, ellenállhatatlan szeretete csábít vissza az életet jelentő ösvényre
a feleslegesen megtett kitérők után. Az említett kitérők nagyon fontos szerepet töltenek be,
mely szerepek megtárgyalása önmagában tanulmányokat eredményezne, a legfontosabbat ezek közül
viszont mindenképpen érdemes kiemelni. Az pedig a tény, hogy életünk során önmagunk által okozott nehézségeink, tévelygéseink ébresztenének rá minket Ab Yahuah szeretetének, irgalmának és kegyelmének hatalmának nagyságára, kormányozván akaratunk hajóját alázatosabb, bűnbánóbb vizek felé.

H2617 ‫חֶסֶד‬ (ḥeseḏ) I. alapjelentésből 1) szeretet, jóakarat, jóindulat, jóság vki iránt 2) alacsonyabb sorsú ember felé tanúsított: kegy, kegyelem, felindulás vki iránt

H2616 ‫חָסַד‬ (ḥásaḏ) I. alapjelentés Hitpaél 1) kegyességet, irgalmasságot mutat, jóindulattal van vki iránt

A fenti szakaszokban említett irgalom, illetve kegyelem olyasfajta magatartásformát jelöl, melyet az ember, vagy ez esetekben Elohim, érez egy ostobább, alacsonyabb sorsú, nehézségekkel küszködő, másik lény felé. Bionyára sokan láttak már feje tetejére állt teknőst. Természetes környezetében általában meg tud lábaival kapaszkodni valamiben, majd végül kisebb-nagyobb erőfeszítések árán ugyan, de normál testhelyzetbe kerül. Amint azonban simább terepre helyezzük, megfosztván a természet adta kapaszkodóktól,
ez a folyamat vagy sokkal több igyekezetet igényel vagy egyáltalán nem valósul meg,
a teknős pedig végül kimerítve tartalékait elpusztul a próbálkozásban.

Ján 12:37 És noha ő ennyi jelt tett vala előttük, mégsem hivének ő benne:
Ján 12:38 Hogy beteljesedjék az Ésaiás próféta beszéde, amelyet monda: Yahuah, ki hitt a mi tanításunknak? és Yahuah karja kinek jelentetett meg?
Ján 12:39 Azért nem hihetnek vala, mert ismét monda Ésaiás:
Ján 12:40 Megvakította az ő szemeiket, és megkeményítette az ő szívüket; hogy szemeikkel ne lássanak és szívükkel ne értsenek, és meg ne térjenek, és meg ne gyógyítsam őket.

Ab Yahuah szeretne segíteni nekünk, ahogyan minden jóérzésű ember is segítene egy fejjel lefelé
küszködő teknősnek. Az Ellenség megváltoztatta környezetünket, mindent elkövetvén azért,
hogy az ember soha ne legyen képes megtalálni a kapaszkodókat, melyek segítségével ki tudna kerülni
a világ sötét alagútjából. Ez az egyik oka annak, hogy Elohim látszólag végtelen türelemmel szemléli szánalmas vergődésünket, lehetőséget biztosítván a megtérésre napról napra, lázadásaink ellenére.
Mint amikor az ember ujjával felfordítja a kínlódó állatot, úgy terelget Ő is minket
az élet útvesztőjében egyik kanyartól, a másikig.

1Krón 16:1 Mikor pedig bevitték Elohim ládáját és elhelyezék azt a sátor közepén, amelyet Dávid annak számára felállított vala: áldozának egészen égő- és hálaáldozatokkal Elohim előtt.
1Krón 16:2 És mikor Dávid elvégezte az egészen égőáldozatot és a hálaáldozatot, Yahuah nevében megáldá a népet.

1Krón 16:34 Tiszteljétek Yahuah-at, mert igen jó, mert örökkévaló az ő irgalmassága.
1Krón 16:35 És mondjátok: Tarts meg minket, mi szabadító Elohim-ünk, gyűjts össze minket, és szabadíts meg a pogányoktól, hogy a te különválasztott nevedet tisztelhessük, dicsekedhessünk a te dicséretedben!

„Egy egy adott pillanatban a hívőnek szükségük lehet arra, hogy minden lehetséges eszközt mozgósítva rávegyék magukat, hogy Elohim akaratát tegyék. nem volna helyes, ha megadnánk magunkat a bűnös késztetésre pusztán azért, mert ott, abban a pillanatban nem hiszünk eléggé a jó hírben ahhoz, hogy visszatartson bennünket. Rövidtávon tehát nincs ok arra, hogy a hívő ember ne használhatná egyszerűen az akaraterőt, ha éppen arra van szükség. Elohim méltó az engedelmességünkre, és tartozunk neki vele, még akkor is, ha tudjuk, hogy motivációink nem egészen tiszták…
Akik azt mondják, hogy komoly erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy engedelmeskedjünk, még akkor is, ha az evangéliumba vetett hitünk gyönge, igazuk van, legalábbis rövidtávon nézve. De az engedelmesség és a belső változás nem ugyanaz. Rövid távon egyszerűen engedelmeskedjünk Elohimnek, mert ez a helyes és méltó,
de hosszú távon az igazi módja annak, hogy életünket formáljuk, és megszabaduljunk megrögzött bűneink halálos befolyásától, az, ha a jó hír indítja meg szívünket.” 86.o

A fegyelem elengedhetetlen, melyet a Torah-hoz ragaszkodó szív fejez ki, és egy életen át tartó változást eredményez. A másik összetevő a szeretet pedig Ab Yahuah kegyelmének, irgalmasságának és hosszan tűrésének felismeréséből táplálkozva újítja meg az ember gonosz,
romlott bensőjét centiméterről centiméterre.
Gyakoroljunk alázatot ezért, kutassuk Ab Yahuah akaratát, ismerjük fel üzeneteit a mindennapokban
és legfőképpen hallgassunk Szavára, mert az Ő türelmének is van határa,
továbbá kegyelme nem tart örökké a gonoszok számára.

Fil 3:12 Nem [mondom], hogy már elértem, vagy [hogy] már tökéletes volnék; hanem igyekezem, hogy el is érjem, amiért meg is ragadott engem a Massiach Yahusha.
Fil 3:13 Atyámfiai, én énmagamról nem gondolom, hogy már elértem volna:
Fil 3:14 a De egyet [cselekszem], azokat, amelyek hátam mögött vannak, elfelejtvén, azoknak pedig, amelyek előttem vannak, nekik dőlvén, b célegyenest igyekszem Elohim-nek a Massiach Yahusha-ban onnét felülről való elhívása jutalmára.

„William Sprague szerint sokszor nem is az számít igazán, amit az a bizonyos hívő ember mondott, sokkal inkább a jó hír által átformált lelkület és jellem hat erőteljesen. A látható és drámai életváltozások, a nem várt megtérések, másokat mély önvizsgálatra késztetnek, és egyfajta lelki vágyódást és várakozást eredményeznek. A közösségen belül az egyes emberek személyes megtérése a beszélgetéseken és a hétköznapi kapcsolatokon keresztül gyűrűzik tovább. Egyre többen teszik mérlegre magukat és keresik Elohim-et.”

Forrás: Timothy Keller: Gyülekezet a középpontban 95.o.

2Kor 13:5 Kísértsétek meg G3985 πειράζω magatokat, ha a hitben vagytok-e? magatokat próbáljátok meg G1381 δοκιμάζω. Avagy nem ismeritek-e G1921 ἐπιγινώσκω magatokat, hogy a Yahusha Massiach bennetek van? Kivévén, ha méltatlanok G96 ἀδόκιμος vagytok.

G3985 πειράζω (peiradzó) 1) kipróbál, tesztel, próbára tesz 2) megpróbál vmit, próbálkozik 3) kísért, megkísért

G1381 δοκιμάζω (dokimadzó) 1) megpróbál, kipróbál, megvizsgál 2) (vizsgálat után jónak vagy rossznak) ítél, meggondol 3) jóváhagy, helyesel, jónak/helyesnek/alkalmasnak/méltónak tart

Számos alkalommal esett szó a változáshoz elengedhetetlen, három, egymásra épülő műveletről,
melyek esélyt adnak személyiségünk fejlesztésére, megtisztítására, jobbítására.

MEGFIGYELÉS, MEGISMERÉS, IRÁNYÍTÁS.

A kísérlet vagy próba Saul levelében az első lépést jeleníti meg, mivel az embernek így alkalma nyílik
a megfigyelésre, ami cserébe felfedheti azon tulajdonságait, jellemvonásait,
de akár szokásait is, amiket meg kell ismernie.

Megfigyelés nélkül nincsen önismeret!

Ab Yahuah Kodesh Ruach-ja adja majd nekünk azt a csalhatatlan, mindent látó, mindent halló, mindent érzékelő segítőtársat, mellyel különbséget tudunk tenni az óember megtévesztő, félrevezető mesterkedései, valamint a ténylegesen fontos, javításra szoruló, minden világosságot elnyelő sötét foltok között.

2Kor 13:5 Kísértsétek meg G3985 πειράζω magatokat, ha a hitben vagytok-e? magatokat próbáljátok meg G1381 δοκιμάζω. Avagy nem ismeritek-e G1921 ἐπιγινώσκω magatokat, hogy a Yahusha Massiach bennetek van? Kivévén, ha méltatlanok G96 ἀδόκιμος vagytok.

G1921 ἐπιγινώσκω (epiginószkó) 1) ismer, megismer 2) észrevesz, felismer 3) tud, megtud, tudomására jut 4) rájön, felderít, kiderít 5) megért 6) elismer

G96 ἀδόκιμος, ον (adokimosz, on) 1) alkalmatlan, használhatatlan, megbízhatatlan, méltatlan 2) nem állja ki a próbát 3) értéktelen, haszontalan 4) LXX szennyező anyag az ezüstben, salak

A kinyert információt szintén a Kodesh Ruach támogatásával dolgozzuk fel, nyilván nem azonnal,
ám ha türelemmel és alázattal viseltetünk, a kellő időben mindenre fényt derít nekünk.
Ilyen módon alakul az ismeret megértett tudássá az elménkben, és csakis ekkor kínálkozik lehetőség
a már létfontosságú változtatások eltervezésére, továbbá kivitelezésére.

2Kor 13:7 Elohim-et pedig kérem, hogy semmi gonoszt ne cselekedjetek G4160 ποιέω; nem hogy mi méltóknak láttassunk, hanem hogy ti a jót cselekedjétek G4160 ποιέω, mi pedig mintegy méltatlanok legyünk.

G4160 ποιέω (poieó) 1) tesz, megtesz, cselekszik, tevékenykedik 2) csinál, készít, létrehoz, alkot, megvalósít 3) teremt

Saul ugyanerre a módszerre utal a fent idézett szakaszban, egy cselekvésre való felszólítással fejezvén be
a gondolatmenetet. Megfigyelted, megismerted, most itt az ideje az irányítás megragadásának a változtatás eszközein keresztül. Persze az ember nem lesz tökéletes soha, nem fog vízen járni
vagy a föld felett lebegve közlekedni, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell próbálkoznunk!

Elohim szereti látni az ember küzdelmét, mert tudatában van e küzdelem építő hatásaival, amely hatások gyümölcseit nem lehet csak a harc során learatni. Nincsen semmi erőfeszítés nélkül,
különösképpen fejlődés nincs. Az önvizsgálat tikkasztó, olykor fájdalmas fáradozás,
a mögötte húzódó elgondolás pedig hasonlatos a sportból ismeretes selejtezőkéhez.
Minden körben kiesnek a megadott szintet el nem érők, akár emberek, akár jellemvonások.

Zsolt 139:23 Vizsgálj meg H2713 ‫חָקַר‬ engem, oh Elohim, és ismerd meg szívemet! Próbálj meg H974 ‫בָּחַן‬ engem, és ismerd meg gondolataimat!
Zsolt 139:24 És lásd meg, ha van-e nálam a gonoszságnak H8312 ‫שַׂרְעַפִּים‬ valamilyen útja? és vezérelj engem az örökkévalóság útján!

H2713 ‫חָקַר‬ (ḥáqar) Kal 1) keres, kutat, megvizsgál, kiderít 2) átkutat, felderít, feltár 3) kiderít, kipuhatol (ti. szándékot) Piél 1) keres, kutat, tudakol, vizsgálódik, utánajár

H974 ‫בָּחַן‬ (báḥan) Kal 1) (tüzetesen) megvizsgál, kipróbál, próbának vet alá 2) megpróbál (Elohim-et), kísért 3) figyel, megfigyel, őrködik

Vizsgáld meg, Ismerd meg, Vezéreld!
MEGFIGYELÉS, MEGISMERÉS, IRÁNYÍTÁS

Elohim szeretné, ha törekednénk az Ő értékrendjének elsajátítására, illetve integrálására, mikor mindaz, amit Ő szeret, amit Ő akar és amire Ő vágyik foglalná el szívünkben a központi helyet,
s nem saját ostobaságaink, gonoszságaink.

„Jonathan Edwards úgy látta, hogy a legtöbb keresztény fő lelki problémája az, hogy bár értelmükkel sok hitbeli tanítást felfognak, ezek mégsem válnak valósággá szívük számára, ezért nincsenek hatással a viselkedésükre. A materializmus esetében az a helyzet, hogy az ember számára a pénz sokkal inkább jelent biztonságot, sokkal inkább lelki valóság, mint Isten szerető és bölcs gondolkodása.”

Forrás: Timothy Keller: Gyülekezet a középpontban 98.o. .

Ünnepről ünnepre, kijelölt időpontról kijelölt időpontra ez a változás egy Ab Yahuah számára kedves, alázatos, megtört szívet eredményezhet, mely képes elismerni saját romlottságát, sőt örömmel teszi azt, bizonyítván mindezt az elengedhetetlen változtatások foganatosításával.

Zsolt 139:13 Bizony te alkottad veséimet, te takargattál engem anyám méhében.
Zsolt 139:14 Magasztallak, hogy csodálatosan megkülönböztettél. Csodálatosak a te cselekedeteid! és jól tudja ezt az én lelkem.
Zsolt 139:15 Nem volt elrejtve előtted az én csontom, mikor titokban formáltattam és idomíttattam, [mintegy] a föld mélyében.
Zsolt 139:16 Látták szemeid az én alaktalan testemet, és könyvedben ezek mind be voltak írva: a napok is, amelyeken formáltatni fognak; holott egy sem volt még meg közülük.
Zsolt 139:17 És nekem milyen kedvesek a te gondolataid, oh Elohim! Mily nagy azoknak summája!

Támogasd az igazság terjesztését az adód 1%-ával!

Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594

Az oldal fenntartása rengeteg munkával, illetve költségekkel jár. Amennyiben szeretnél nekünk segíteni az igazság terjesztésében adoményodat küld az alábbi bankszámlára:

la

YAHUAH ÚTJA EGYESÜLET,

OTP BANK: 11744003-24422916-00000000

Nemzetközi bankszámlaszám (IBAN):
HU71117440032442291600000000

SWIFT/BIC KÓD: OTPVHUHB