MORALITÁS VAGY KEGYELEM 2022.12.10

Emlékezetünk rengeteg igen hasznos információt rejt és ezúttal meg fogjuk tekinteni, hogy mi módon leszünk képesek felhasználni azokat a legnagyobb hatékonysággal, majd rátérünk e sorozat befejező elemére. Ez nem más, mint Ab Yahuah jellemének pontosabb megismerése, az Írások által feltárt adatok segítségével, végül pedig érintjük a ránk leselkedő veszélyek egyik legalattomosabbját is.

„A gépekhez képest az emberi memória becsült munkakapacitása eléri a 2,5 petabájtot, vagyis
az 1 millió gigabájtot. Összehasonlításképpen: ha az agyunk a televízió digitális videórögzítőjéhez hasonló módon működne, a 2,5 petabájt 3 millió órányi, azaz 300 évnyi tévéműsor tárolására lenne elegendő.”

http://www.techstorym2m.hu/elerheti-a-szamitogepek-memoriaja-az-emberi-agy-kapacitasat.html

A következő ének az első, melyet David szerzett a dicsőítést végző léviták számára, Ab Yahuah dicsőségének és hatalmasságának magasztalása céljából. Figyeljük meg milyen változatos módokon, kitartóan és sokszor figyelmeztet mindenkit David Ab Yahuah elménkben való jelenlétének fontosságára!

1Krón 16:7 Azon a napon adott Dávid először [éneket] Yahuah-nak dicséretére Asáfnak és az ő atyjafiainak kezébe.
1Krón 16:8 Dicsérjétek H3034 ‫יָדָה‬ Yahuah-t, hívjátok segítségül az ő nevét, hirdessétek minden népek között az ő nagy dolgait.

H3034 ‫יָדָה‬ (jáḏáh) A) Kal dob, vet, hajít B) Piél dob, hajít C) Hifil 1) megmutat, rámutat; megvall, bevall 2) hálát ad, köszönetet mond; dicsér, ünnepel

יָדָה – KÉZ – AJTÓ – EMBER FELEMELT KÉZZEL

Cselekedetek, Munka, Munkásság, Szolgálat, Imádat – Bejárat – Csodálat, Ámulat, Kinyilatkoztatás

Imádat, Szolgálat, Csodálat, Ámulat Cselekedetei a Bejárat

Az Út Yahuah-hoz nem kerüli el az ember őszinte, teljes szívből érkező dicsőítését Elohim-ének. Oly sokszor hallunk nagy, hangzatos szavakat, melyek sértik az ember fülét, ugyanis nem táplálkoznak az igaz, különválasztott, Yahuah Torah-ja által meghatározott életvezetés erejéből. A közösségi média terjedésével ez a jelenség világjárvány nagyságúra dagadt, és ez a kórság egyelőre nem hogy semmi jelét nem mutatja a csillapodásnak, hanem napról napra rettenetesebbé válik.
Ez nyilvánvalóan nem az, amit Ab Yahuah szeretne!

Nem nevetség tárgyává szeretném tenni ezeket az embereket, mert biztos vagyok abban, hogy közöttük is vannak Ab Yahuah-t őszintén, teljes szívből szerető és kereső emberek, kiket a keresztény vallás hazugságai megtévesztve félrevezettek. A másik oldal is bizonyos azonban, miszerint jelentős részük hasonlatos lehet az Ézsaiás által, a korabeli Izraelt benépesítő hitehagyott, önző népséghez, milyenek mi is voltunk egykor. Ki melyik csoportba tartozik, azt mi nem tudjuk eldönteni, éppen ezért igyekeznünk kell megértéssel, valamint valódi szeretettel segíteni aki csak utunkba kerül, és engedni Elohim választásának kibontakozását.

Ézs 29:13 És szólt Yahuah: Mivel e nép szájjal közelget [hozzám], és csak ajkaival tisztel engem, szíve pedig távol van tőlem, úgy hogy irántam való félelmük betanított emberi parancsolat lőn:
Ézs 29:14 Ezért én is csodásan cselekszem ismét e néppel, nagyon csodálatosan, és bölcseinek bölcsessége elvész, és értelmeseinek értelme eltűnik.
Ézs 29:15 Jaj azoknak, akik Yahuah-tól mélységesen elrejtik tanácsukat, és akik a sötétségben szoktak cselekedni, mondván: Ki lát minket és ki ismer minket?

A kereszténység vezetőinek jelentős hányada bűnrészes akarva akaratlanul is ezen sötét és kétségbeejtő helyzet kialakításában és fenntartásában, mivel az ő feladatuk lenne a nyáj terelése a dús füvű legelők felé, ám szívükben megbúvó alternatív motívumok ezt nem teszik lehetővé. A kiválasztási folyamatok elkezdődtek kétezer évvel ezelőtt, mára pedig láthatjuk mire jut az emberiség, amennyiben lába alá veti Elohim Torah-ját. Valóban hamarosan lejár az időnk és visszatér Yahusha HaMassiach, azonban az emberek túlnyomó része számára ez semmi jóval nem kecsegtet.

1Krón 16:9 Énekeljetek neki, mondjatok dicséretet neki, beszéljetek minden csodálatos dolgairól.
1Krón 16:10 Dicsekedjetek az ő különválasztott nevében; örvendezzen szívük azoknak, akik Yahuah-t keresik.
1Krón 16:11 Keressétek Yahuah-t és az ő erősségét; keressétek az ő orcáját szüntelen.
1Krón 16:12 Emlékezzetek H2142 ‫זָכַר‬ meg az ő csodálatos dolgairól, amelyeket cselekedett, az ő csodáiról és az ő szájának ítéleteiről.
1Krón 16:13 Óh Izraelnek, az ő szolgájának magva! Jákóbnak, az ő választottjának fiai!
1Krón 16:14 Ez Yahuah, a mi Elohim-ünk; az egész földön az ő ítéletei!
1Krón 16:15 Emlékezzetek H2142 ‫זָכַר‬ meg örökké az ő szövetségéről, és az ő beszédéről, amelyet parancsolt, ezer nemzetségig;
1Krón 16:16 Amelyet szerzett Ábrahámmal; és az Izsáknak tett esküjéről.

זָכַר‬ – EKE – NYITOTT KÉZ – EMBERI FEJ

Ásni, Kutatni, Vágni, Táplálni, Vetni – Hajlítani, hajolni, Megszelídíteni, Engedni, Uralni – Gondolatok, Vezető, Vezetés, Vezér, Első

Kikutatni, kiásni, majd táplálni a vezető, vezér, gondolatait a fejünkből (elméből),
megszelídíteni, hajlítani, uralni azokat

Még egy utolsó gondolat az emlékezet fejlesztéséről, annak lehetőségeiről, illetve jelentőségéről:

„Az emlékezet kialakulása, tárolása és előhívása az agy egyik legbonyolultabb működési folyamata, amely egyelőre kevéssé ismert a kutatók számára. A legelfogadottabb elméletek szerint még a legegyszerűbb ingereket (információkat) sem egyes agysejtek, hanem komplex idegsejt-csoportok dolgozzák fel.

Ugyanazt az információt különböző idegsejt-csoportok is feldolgozhatják. Az az idegsejt-csoport, amely többször jön ingerületbe, fizikailag is megváltozik: erősödnek az egyes agysejtek közötti kapcsolatok (idegen szóval szinapszisok), illetve megnő a kapcsolatok száma. Az információ ebben a megváltozott szerkezetben tárolódik. Minden bizonnyal az idegsejteken belüli kémiai változások (pl. fehérjék szerkezetének megváltozása) is szerepet játszik a memória rögzülésében.

Egyetlen köbcentiméternyi idegszövetben azonban akár egymilliárd (!) szinapszis is lehet, így a statisztikus összehasonlító vizsgálatok alapján lehetetlenség biztosan megmondani, hogyan változott a szinapszis-sűrűség, s adott esetben valóban nőtt-e az idegsejtek közötti kapcsolatok száma.

((A vizsgálatok során két új eljárást alkalmaztak. Egyrészt láthatóvá tették az idegsejtek citoplazmájában lévő, összehúzódásra képes fehérjeszálakat, az ún. aktin-molekulákat, amelyek nagy szerepet játszanak az idegsejt alakváltozásaiban, amikor az új kapcsolatot hoz létre. Másrészt elektródák nélkül – vagyis az idegsejtek épségét nem veszélyeztetve –, szilikon-chipek segítségével végrehajtott rövid, nagyfrekvenciás elektromos impulzussal ingerelték az idegsejteket.)

Az impulzus hatására az ingerelt idegsejtben lévő aktin aktiválódott, s átmenetileg a környező idegsejtek irányába mozgott. Ugyanakkor ezekben a sejtekben az aktin elhúzódó mozgást végzett. E szerkezeti változások, illetve az ezzel párhuzamosan kialakuló szinapszisok átmeneti jellegűek voltak: 3-5 percig léteztek, s 10 percen belül megszűntek. Hosszú távú alakváltozások akkor következtek be, amikor egy órán belül legalább négyszer ingerelték az adott idegsejteket. Ezek lesznek azok a szinapszisok, amelyek végül is felhasadnak, s két szinapszis formálódik belőlük – olyan új kapcsolat, amely talán az egész élet során megmarad, amikor ez a folyamat a működő agyban történik.”
https://www.origo.hu/tudomany/20011203dramai.html

Meglehetősen kimerítő ellenállni az óember rendszeres, nem ritkán az Ellenség tevékenysége által fűtött támadásai kereszttüzének, mellyel törekedne visszatéríteni minket korábbi, hiábavaló életünk tévelygéseihez. A megszerzett ismeretek meg nem értése hozzájárulhat ezen küzdelem nehézségének növekedéséhez.
Az egymással folytatott beszélgetéseink mintegy ellenszerként is működhetnek,
kezelvén a tudatlanság kórnak nem csak tüneteit, de alapproblémáit is, felszínre hozván terjedésének potenciális okait. Fontos lenne ezen beszélgetések során, időről időre túlnézni Yahusha viselkedésén, cselekedetei jóságának kiemelésén, – természetesen nem elfelejtvén azokat, –
és törekvéseinket ezen tettek motivációinak felkutatására összpontosítani.

„A felsoroltakon kívül másik haszna az események rendszeres, alapos átbeszélésének az, hogy el tudjuk kerülni mind a moralitás (a törvény betartásának, illetve a különválasztott életet élők tisztaságának
túlzott kiemelése), mind pedig a szabadosság (a kegyelem minden egyebet kiszorító hangsúlyozása,
ezzel együtt sokszor Ab Yahuah parancsolatait semmibevevő életvitel hirdetése) csábításának csapdáit. Lehetőség adódik egyben Elohim természetének bensőségesebb, valósághűbb megismerésére,
róla egy az addiginál sokkal élethűbb kép kialakítására.”

Az egyik legnagyobb és legfélelmetesebb csapda számunkra, kik Elohim Torah-ját választottuk viselkedésünk és életünk vezérlő elveit meghatározó erejévé: az önigazolás, önhittség és önigazság.
Nem gondolhatjuk magunkról SOHA, semmilyen körülmények között, hogy mi jók vagyunk,
igazak lettünk cselekedeteink következményeképpen, mert azzal elveszítjük
a különválasztott Ruach támogató erejét, és eltávolodunk Ab Yahuah-tól.

„Nem szabad az igehirdetésnek egyoldalúan csak Elohim ítéletét, különválasztottságát és igazságát hangsúlyoznia (mint ahogyan a moralista igehirdetők teszik) vagy a súlyt csak Elohim szeretetére és irgalmára helyeznie (mint a liberális igehirdetők teszik). Csak akkor fogja Yahusha keresztje lázba hozni és megváltoztatni az embereket, ha egyszerre látják, hogy Elohim tökéletesen különválasztott és tökéletesen szeret.”

Forrás: Timothy Keller: Gyülekezet a középpontban, 94.o.

2Móz 34:5 Yahuah pedig leszálla felhőben, és ott álla ő vele, és nevén kiáltá Yahuah-at:
2Móz 34:6 És Yahuah elvonula őelőtte és kiálta: Yahuah, Yahuah, irgalmas és kegyelmes Elohim, késedelmes a haragra, nagy irgalmasságú és igazságú.
2Móz 34:7 Aki irgalmas marad ezeríziglen; megbocsát hamisságot, vétket és bűnt: de nem hagyja a [bűnöst] büntetlenül, megbünteti az atyák álnokságát a fiakban, és a fiak fiaiban harmad és negyedíziglen.
2Móz 34:8 És Mózes nagy sietséggel földre borula, és lehajtá [fejét].
2Móz 34:9 És monda: Yahuah, ha előtted kedvet találtam, kérlek járjon Yahuah velünk; mert keménynyakú nép ez! Kegyelmezz a mi vétkeinknek és gonoszságunknak, és fogadj minket örökségeddé.

Fel kell tudnunk ismerni Ab Yahuah jellemének mindkét oldalát, emlékezetünkben kell tartanunk azokat, mert segítségükkel leszünk képesek navigálni az élet nehéz küzdelmekkel teli, kanyargós útvesztőjében. Amennyiben fegyelmünk lankad, eszünkbe juthat az Elohim parancsolatainak megszegésével járó büntetés lehetősége, míg ha éppen lelkesedésünk kezdene apadni, az Ő végtelen szeretete nyújthat vigaszt, adhat erőt. Fedezzük fel ugyanezt a dilemmát Saul Efézusiakhoz írt levelének alábbi néhány sorában:

Ef 5:1 Legyetek annak okáért követői Elohim-nek, mint szeretett gyermekek:
Ef 5:2 És járjatok szeretetben, miképpen a Massiach is szeretett minket, és adta Önmagát miértünk ajándékul és áldozatul Elohim-nek, kedves jó illatul.
Ef 5:3 Paráznaság pedig és akármely tisztátalanság vagy fösvénység ne is neveztessék ti közöttetek, amint különválasztottakhoz illik;
Ef 5:4 Sem undokság, vagy bolond beszéd, vagy trágárság, melyek nem illenek: hanem inkább hálaadás.
Ef 5:5 Mert azt jól tudjátok, hogy egy paráznának is, vagy tisztátalannak, vagy fösvénynek, ki bálványimádó, nincs öröksége a Massiach-nak és Elohim-nek országában.
Ef 5:6 Senki titeket meg ne csaljon üres beszédekkel; mert ezekért jő Elohim haragja a hitetlenség fiaira.
Ef 5:7 Annak okáért ne legyetek részesei ezeknek;
Ef 5:8 Mert valátok régen sötétség, most pedig világosság a Gazdában: mint világosságnak fiai úgy járjatok.
Ef 5:9 (Mert a világosságnak gyümölcse minden jóságban és igazságban és valóságban van),
Ef 5:10 Meggondolván, mi legyen kedves Yahuah-nak.

Mindezek után fordítsuk figyelmünket egy újabb, a tapasztalataink felidézésével járó haszon felé,
ami a tanulságok leszűréséhez kapcsolódó ismeretszerzési alkalmak. Íme egy példa erre:

„Úgy hirdessük az igét, hogy az igazságot ne csak világossá, de valóságossá is tegyük. Pál Krisztus kegyelmének és nagylelkűségének ismeretére alapozza az emberek nagylelkű adakozásra való biztatásának tanítását a Korintusiakhoz írt második levelének 8. fejezetében. Más szavakkal, ha a keresztények anyagiasak, az nem csupán az akaraterő gyöngeségét mutatja. A nagylelkűség hiánya abból fakad, hogy nem értették meg igazán, hogy Yahusha szegénnyé lett értük, és hogy Ő benne miénk minden igazi gazdagság és kincs.
Talán van valami felszínes és elméleti ismeretük Yahusha lelki gazdagságáról, de igazán és mélyen nem képesek megragadni azt.”
Forrás: Timothy Keller: Gyülekezet a középpontban, 98.o.

Ján 14:7 Ha megismertetek volna engem, megismertétek volna az én Atyámat is; és mostantól fogva ismeritek őt, és láttátok őt.
Ján 14:8 Monda neki Filep: Gazda, mutasd meg nekünk az Atyát, és elég nekünk!
Ján 14:9 Monda neki Yahusha: Annyi idő óta veletek vagyok, és még sem ismertél meg engem, Filep? aki engem látott, látta az Atyát; mimódon mondod azért te: Mutasd meg nekünk az Atyát?
Ján 14:10 Nem hiszed-e, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem van? A beszédeket, amelyeket én mondok nektek, nem magamtól mondom; hanem az Atya, aki énbennem lakik, ő cselekszi e dolgokat.
Ján 14:11 Higgyetek nekem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem van; ha pedig nem, magukért a cselekedetekért higgyetek nekem.
Ján 14:12 Bizony, bizony mondom nektek: Aki hisz énbennem, az is cselekszi majd azokat a cselekedeteket, amelyeket én cselekeszem; és nagyobbakat is cselekszik azoknál; mert én az én Atyámhoz megyek.
Ján 14:13 És akármit kértek majd az én nevemben, megcselekszem azt, hogy dicsőíttessék az Atya a Fiúban.

Az elmúlt események tanulságai, tapasztalatai vizsgálatának jelentősége felbecsülhetetlen,
hiszen ezek segítségével látjuk meg Ab Yahuah munkásságát életünkben, eszmecseréink során
pedig felszínre hozhatjuk, feltérképezhetjük az Ő karaktere sokszínűségének változatos árnyalatait.
Mindez nem valósulhat meg maradéktalanul, amennyiben lustaságunk, nemtörődömségünk, érdektelenségünk, vagy bármi egyéb gyarlóságunk miatt, nem fordítunk kellő energiát
és időt eme Elohim-hez fűződő kapcsolatunk erősítésére szolgáló eszközre.
Befejezésül figyeljük meg Saul hogyan foglalja össze mindezt,
szintén az Efézusiakhoz írott levelének 5. fejezetében:

Ef 5:18 És meg ne részegedjetek bortól, miben kicsapongás van: hanem teljesedjetek be Kodesh Ruach-chal,
Ef 5:19 Beszélgetvén egymás között zsoltárokban és dicséretekben és lelki énekekben, énekelvén és dicséretet mondván szívetekben Yahuah-nak.
Ef 5:20 Hálákat adván mindenkor mindenekért a mi Gazdánk Yahusha Massiach-nak nevében Elohim-nek és Atyának.
Ef 5:21 Engedelmesek [legyetek] egymásnak Elohim félelmében.

Támogasd az igazság terjesztését az adód 1%-ával!

Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594

Az oldal fenntartása rengeteg munkával, illetve költségekkel jár. Amennyiben szeretnél nekünk segíteni az igazság terjesztésében adoményodat küld az alábbi bankszámlára:

la

YAHUAH ÚTJA EGYESÜLET,

OTP BANK: 11744003-24422916-00000000

Nemzetközi bankszámlaszám (IBAN):
HU71117440032442291600000000

SWIFT/BIC KÓD: OTPVHUHB